Στοχεύουμε στην ενδυνάμωση των ανθρώπινων δυνατοτήτων

Δημοσιεύτηκε στο syrostoday.gr

Τι είναι το coaching; Ποιος είναι ο ρόλος του coach; Πως μπορεί να συμβάλλει στην ζωή μας και περισσότερο στην επαγγελματική μας δραστηριότητα;

Για το συγκεκριμένο θέμα μιλά στο syrostoday.gr, η Τζένη Ανδρουκάκη, επαγγελματίας Coach, Μέλος του International Coaching Federation, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Ανθρώπινου Δυναμικού SHRM-SCP, Master Διοίκησης Επιχειρήσεων ΜΒΑ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Αθήνα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κ. Ανδρουκάκη δραστηριοποιείται πλέον και στη Σύρο.

- Κ. Ανδρουκάκη τι είναι το coaching;

«Το coaching προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, στοχεύει στην ενδυνάμωση των ανθρώπων ώστε να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να προχωρήσουν στην εκπλήρωση των στόχων τους, ζώντας σύμφωνα με τις αξίες τους και σε ισορροπία με το περιβάλλον τους».

- Πείτε μας τι ακριβώς κάνει ο coach;

«Είμαι coach, ενώ έχω παράλληλα και εμπειρία στο ανθρώπινο δυναμικό. Το ενδιαφέρον μου για το coaching προήλθε από την εμπειρία μου στο ανθρώπινο δυναμικό, διότι κατάλαβα ότι είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που δουλεύουν να είναι αυτό-παρακινούμενοι, δηλαδή να έρχονται με χαρά στη δουλειά.

Αυτό δεν αφορά μόνο την εργασία, αλλά και την ίδια τους τη ζωή, οπότε η ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής είναι πάρα πολύ σημαντική.

Άρχισα να μαθαίνω σιγά σιγά για το coaching και πως αυτό μπορεί να επηρεάσει αναπτυξιακά έναν άνθρωπο, αλλά και μια ομάδα και άρχισα να το εφαρμόζω στην προηγούμενη εργασία μου. Τώρα όμως αποφάσισα να βγω στην ελεύθερη αγορά και ξεκίνησα από τη Σύρο και απευθύνομαι και σε μεμονωμένα άτομα, αλλά και σε εταιρίες.

Το coaching είναι μία συνεργατική διαδικασία. Δηλαδή ο coach συνεργάζεται με τον πελάτη του και μαζί του ανακαλύπτει τις δυνατότητες του, εκφράζει τα όνειρά του, τα μετουσιώνει σε στόχους και μετά περνά σε ένα σχέδιο δράσης προκειμένου να τους υλοποιήσει.

Εννοείται ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία υπάρχουν προβλήματα και εμπόδια, αλλά ο coach είναι δίπλα του, για να τον βοηθήσει όλα αυτά να ξεπεραστούν.

Το coaching δεν είναι συμβουλευτική, δηλαδή ο coach δεν συμβουλεύει τον πελάτη του τι να κάνει, αλλά τον βοηθάει να ανακαλύψει τον δικό του τρόπο, να ανακαλύψει τις αλλαγές που ο ίδιος θέλει να κάνει, τις προσδοκίες του και μετά να κάνει το δικό του σχέδιο δράσης.

Ο coach είναι δίπλα του, δεν είναι επάνω του και δεν τον συμβουλεύει. Και αυτό σημαίνει ότι ο πελάτης αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτό που θα πράξει.

Δεν είναι ψυχοθεραπεία το coaching. To coaching ξεκινά από το παρόν και κοιτά προς το μέλλον, οπότε δεν έχουμε σχέση με την ψυχοθεραπεία, αν και χρησιμοποιούμε κάποιες μεθόδους της θετικής ψυχολογίας».

- Απευθύνεστε και σε νέους ανθρώπους που αποφάσισαν να ανοίξουν μία δική τους επιχείρηση;

«Νομίζω ότι το εκεί έχει αρκετή εφαρμογή. Δηλαδή άνθρωποι που ξεκινούν τώρα την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή άνθρωποι που θέλουν να αλλάξουν και μια πορεία στη ζωή τους και να κάνουν μία δική τους επιχείρηση.

Εκεί εμείς τους βοηθάμε να βρουν ακριβώς αυτό που θέλουν, να βρουν το άνοιγμα στην αγορά που να ταιριάζει όμως με τη δική τους επιθυμία και να ενταχθούν εκεί. Σιγά σιγά όμως να βρουν και τι χρειάζεται για να μπουν στην αγορά για να προβληθούν και να δείξουν αυτό που μπορούν να κάνουν. Δηλαδή να μπουν με το σύγχρονο τρόπο και να καταλάβουν τι χρειάζεται σήμερα ο κόσμος».

- Μπορείτε να βοηθήσετε ή καλύτερα να προσανατολίσετε τον πελάτη σας στο να επιλέξει στο πως θα κινηθεί επιχειρηματικά, δηλαδή στο πως θα επιλέξει να ανοίξει μία επιχείρηση που πιθανότητα να μην υπάρχει στη Σύρο;

«Ναι, σωστά. Ναι ο coach μπορεί να βοηθήσει τον πελάτη του να βρει ο ίδιος μία δραστηριότητα που δεν υπάρχει στο νησί και να βρει το καινούριο, αυτό που λείπει. Υπάρχει αυτή η μεθοδολογία που ο ίδιος θα τη χρησιμοποιήσει, αλλά βεβαίως υπάρχουν και πηγές για αυτό. Δεν αγνοούμε την πληροφορία που υπάρχει είτε στη Σύρο, είτε στο διαδίκτυο, είτε αυτό που ο ίδιος θα βγάλει από μέσα του. Αυτό εννοείται ότι δεν αγνοείται. Και ναι, μπορούμε να τον βοηθήσουμε, κυρίως του δίνουμε τη μεθοδολογία να το αναζητήσει και είμαστε δίπλα του να το βρούμε μαζί».

- Από εκεί και πέρα αφού όλα πάρουν το δρόμο τους, παραμένετε δίπλα του ή ο ρόλος σας τελειώνει εκεί;

«Εξαρτάτε τι ανάγκη έχει ο ίδιος ο επιχειρηματίας. Πάντα όλα από εκεί ξεκινούν. Συνήθως ναι, ξεκινά η επιχείρηση και μετά στην πορεία υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν και δυσκολίες. Μπορώ να βοηθήσω τον νέο επιχειρηματία να στηριχθεί στις επιτυχίες, να διαχειριστεί τις αποτυχίες και να βρει πάλι εκεί τον νέο τρόπο προκειμένου να ανταποκριθεί και να μην αποθαρρυνθεί και να βρει τη λύση».

- Το coaching μπορεί να απευθυνθεί και σε επιχειρήσεις;

«Ναι μπορεί να απευθυνθεί και σε επιχειρήσεις που διαθέτουν ανθρώπινο δυναμικό. Σε επιχειρήσεις ο βοηθά την ομάδα, δηλαδή το σύνολο των εργαζομένων, να συντονιστεί, να αποκτήσει εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο, να εκφράσουν τις δυσκολίες που έχουν, να ζητήσουν από τους άλλους αυτό που έχουν ανάγκη και να συντονιστούν στους στόχους της ομάδας. Εκεί γίνεται ομαδική δουλειά. Ο καθ΄ ένας μπαίνει με το δικό του χαρακτήρα, το δικό του σκοπό, τη δική του ατζέντα μέσα στην ομάδα, αλλά αυτό που γίνεται είναι ο κοινός συντονισμός».

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.