Γνωριμία με το coaching

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Cyclades24

της Τζένης Ανδρουκάκη, Coach προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης

Το coaching, είναι μία σχέση συνεργασίας μεταξύ coach και coachee. Η σχέση αυτή οδηγεί τον coachee να σχηματοποιήσει και να πετύχει τους στόχους του σε οποιονδήποτε τομέα, επαγγελματικό ή προσωπικό. Το επαγγελματικό coaching ξεκίνησε στην Αμερική περίπου την δεκαετία του 1960 και το πρώτο πεδίο εφαρμογής ήταν ο αθλητισμός. Πολύ γρήγορα πήρε διάφορες επαγγελματικές, επιστημονικές και ακαδημαικές προεκτάσεις και σήμερα διδάσκεται σε μεγάλα Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Σήμερα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο, ως αναπτυξιακό εργαλείο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και στους οργανισμούς.  Για να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι το coaching ας ξεκινήσουμε με το τι δεν είναι:

To coaching δεν είναι συμβουλευτική: Ο coach δεν συμβουλεύει τον πελάτη τι να κάνει ανάλογα με την εμπειρία και τις γνώσεις του, αντίθετα τον καθοδηγεί να αποκαλύψει τα δικά του θέλω, την εσωτερική του γνώση και να προχωρήσει σύμφωνα με το δικό του ρυθμό και τη δική του ιδιοσυγκρασία.

Το coaching δεν είναι ψυχοθεραπεία. Δεν αναλύει το παρελθόν για να λύσει τα προβλήματα του παρόντος. Αντίθετα, ξεκινά από το παρόν, όπως έχει διαμορφωθεί έως σήμερα και έχει αναφορά στο μέλλον. Ασχολείται δηλαδή με το «αύριο» του πελάτη βάσει των δυνατοτήτων και των επιθυμιών του.

Το coaching δεν είναι mentoring, αν και χρησιμοποιούν μερικές φορές κοινή μεθοδολογία, κυρίως γιατί ο coach δεν είναι κάποιος που θα μεταδώσει την δική του εμπειρία, καθοδηγώντας τον πελάτη σε μία νέα θέση ή σε ένα νέο προσωπικό βήμα. Θα είναι όμως δίπλα του, ισότιμα στα δύσκολα βήματα του πελάτη του, προσφέροντας έμπνευση και υποστήριξη.

Πως λοιπόν επιδρά το coaching? Ο πελάτης του coach (ο coachee) είναι μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, που κατέχει τη γνώση και έχει μέσα του τις απαντήσεις για την επιτυχία και την ευτυχία του, όπως και τη δύναμη να τα καταφέρει. Με μία σειρά «μαιευτικών» ερωτήσεων αλλά και συγκεκριμένων «εργαλείων», προσαρμοσμένων στις ανάγκες του, ο πελάτης ανακαλύπτει και αποκαλύπτει στον εαυτό του και στον coach, τις αξίες του για τη ζωή, τι τον κάνει ευτυχισμένο, πως ονειρεύεται την επιτυχία. Με τη βοήθεια του coach, παραμερίζει τα εμπόδια που βάζει ο ίδιος στον εαυτό του και βλέπει τις διαστάσεις των αντικειμενικών εμποδίων, ώστε να σχεδιάσει πως να τα ξεπεράσει για να φτάσει στο στόχο του. Με τρόπο ρεαλιστικό και μετρήσιμο.

Αναλαμβάνει την ευθύνη να φέρει την αλλαγή και την επιτυχία στη ζωή του, ερχόμενος πιο κοντά στις αξίες του και ζώντας σε ισορροπία με το περιβάλλον του.

Σύμφωνα με τον International Coach Federation: «Coaching είναι η συνεργασία με τους πελάτες, μέσα από μια δημιουργική διαδικασία, που προκαλεί τη σκέψη και τους προτρέπει να μεγιστοποιήσουν το προσωπικό και επαγγελματικό τους δυναμικό.»

Τζένη Ανδρουκάκη

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με τη Τζένη Ανδρουκάκη στο τηλ. 6988822760 και στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.